Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ιρλανδία δείχνουν ότι οι Ιρλανδοί δεν θα ψηφίσουν το μνημόνιο στο δημοψήφισμα στο τέλος του Μάη. Η δημοσκόπηση έδειξε, επίσης, ότι η δημοτικότητα του κόμματος Σιν Φέιν (Sinn Fein), πρώην πολιτική πτέρυγα της ομάδας ανταρτών του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), αυξάνεται, λόγω της στάσης του ενάντια στη λιτότητα, καθιστώντας το το δεύτερο πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα της Ιρλανδίας.

Η ιρλανδική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από IPOS / MRBI, έδειξε ότι η υποστήριξη για το Σιν Φέιν, το οποίο οδηγεί την εκστρατεία του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, ανήλθε στο 21%, και είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

 Ο Πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς, μιλώντας το  Πάσχα στο Κορκ, θύμισε τη Διακήρυξη του 1916 που κηρύσσει την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας, και κάλεσε τους Ιρλανδούς να μη δώσουν καμία ψήφο υπέρ της μόνιμης λιτότητας που θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ιρλανδία.

Ο Τζέρι Άνταμς τόνισε:  «Μετά από ένα χρόνο στην κυβέρνηση με τα κόμματα Fine Gael και Εργασίας είναι προφανές ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν λειτούργησαν. Πρέπει να αντιταχτούμε στο μνημόνιο της λιτότητας στο δημοψήφισμα του Μαΐου. Το μνημόνιο θα εδραιώσει τις πολιτικές της λιτότητας στο Σύνταγμα. Αυτό δεν είναι το όραμα του 1916. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τη Διακήρυξη μας. Θα σημάνει τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας μας και την παράδοση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του Ιρλανδικού λαού σε μη εκλεγμένους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και τη Φρανκφούρτη.»

Ενώ το δημοψήφισμα για το μνημόνιο της  λιτότητας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου, δεν υπάρχει δημοψήφισμα για τον καταστροφικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα εφαρμοστεί ολοκληρωτικά από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το ψηφίσει στο κοινοβούλιο, είτε πριν από το δημοψήφισμα, ή μετά.

Σε μια εποχή που η Ιρλανδική κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει χρήματα για τους δασκάλους στα σχολεία, τους γιατρούς στα νοσοκομεία, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οικονομική βοήθεια στις τράπεζες είναι σκανδαλώδης. Για άλλη μια φορά βλέπουμε η Ιρλανδική κυβέρνηση του μνημονίου της λιτότητας να δίνει δισεκατομμύρια στις τράπεζες, ενώ επιβάλει νέους φόρους και περικοπές στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος οικογένειες.

Ο Τζέρι Ανταμς πρόσθεσε: Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του Ιρλανδικού λαού. Το μνημόνιο λιτότητας πρέπει να απορριφθεί. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς το 50% των πολιτών που αρνήθηκε να καταβάλει το χαράτσι για τα σπίτια και τους  άλλους που εξαναγκάστηκαν με εκφοβισμό να πληρώσουν, να κάνουν στάση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης με το «Όχι» τους στο δημοψήφισμα.

Στις 31 Μαΐου, εμείς, ο Ιρλανδικός λαός, έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική της οικονομικής λιτότητας και να σταθούμε αλληλέγγυοι στους λαούς της Ευρώπης που δεν τους δόθηκε το δικαίωμα για δημοψήφισμα. Αν ψηφίσουμε «ΟΧΙ», θα συνεχίσει να υπάρχει η ΕΕ και το Eυρώ. Ψηφίζοντας «ΟΧΙ», θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς τους Ευρωπαίους, που αντιτίθενται σε αυτήν την συνθήκη και θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην Ευρωπαϊκή πολιτική του συντηρητισμού και της λιτότητας.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s