ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ

Η Πρωτομαγιά είναι κόκκινη από το αίμα χιλιάδων εργαζόμενων αγωνιστών που σκοτώθηκαν για ανθρώπινες συνθήκες στη δουλειά, για το οκτάωρο, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για κοινωνική ασφάλιση. Οι κατακτήσεις, που με αίμα κερδήθηκαν από την Πρωτομαγιά του 1886 μέχρι και σήμερα, ξηλώνονται στην χώρα μας από τη συγκυβέρνηση, ακολουθώντας πειθήνια τις μνημονιακές εντολές των Τροϊκανών. Η Πρωτομαγιά του 2012 βρίσκει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα σε θέση μάχης, και με τις εκλογές στις 6 του Μάη έχουν την δύναμη να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και τα μνημόνια και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πρωτομαγιά 1886

Την εποχή εκείνη οι κανονισμοί εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ανύπαρκτοι. Οι εργοδότες απασχολούσαν το προσωπικό κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ, όσες ημέρες και ώρες εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του εργοδότη, ακόμη και τις Κυριακές. Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου του 1886 για το οκτάωρο, για πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μετά από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά.

Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο μαχητική συγκέντρωση 90.000 ανθρώπων. Οι εργοδότες έστησαν προβοκάτσιες και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησαν συμπλοκές. Η Αστυνομία και οι μπράβοι των εργοδοτών επενέβησαν δυναμικά για να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες. Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο «Μακ Κόρμικ» στο Σικάγο. Σκότωσαν τέσσερεις απεργούς και τραυμάτισαν πολλούς. Ο αγώνας συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση, άνοιξαν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυμάτισαν πάρα πολλούς. Συνέλαβαν πολλούς, και με δίκες παρωδία καταδίκασαν τους οκτώ από αυτούς τους σε θάνατο.

 Στην Ελλάδα, το 1892, έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα, στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Την επόμενη χρονιά η εργατική Πρωτομαγιά αποκτά για πρώτη φορά μαζικό χαρακτήρα, 2000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Την Πρωτομαγιά του 1936 έχουμε τον αγώνα των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε η αστυνομία και ο στρατός. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Γ. Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».

Πρωτομαγιά 2012

Η Πρωτομαγιά του 2012 βρίσκει την χώρα μας υποταγμένη στην οικονομική κυριαρχία τον παγκόσμιων τοκογλυφικών αγορών και της Τρόικας. Η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, σαν την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, εκτελεί πειθήνια της εντολές των οικονομικών κατακτητών, επιβάλλοντας εξοντωτικά μνημόνια στο λαό. Οι εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών καταλύονται, η εργατική νομοθεσία καταργείται, τα εργατικά δικαιώματα σαρώνονται. Το οκτάωρο, που ήταν το αίτημα του εργατικού ξεσηκωμού του Σικάγου, αμφισβητείται, σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταργηθεί. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται. Η κοινωνική ασφάλιση και οι παροχές υγείας υποβαθμίζονται. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε αναγκαστικές απολύσεις και στην καλύτερη περίπτωση σε εκβιαστική μείωση του μισθού. Οι ουρές για συσσίτια είναι καθημερινή εικόνα. Ο λαός βρίσκεται σε φτώχια, δυστυχία και εξαθλίωση.

Κυρίαρχος στόχος για την συγκυβέρνηση και την Τρόικα παραμένει η μείωση των μισθών, η κατάργηση των κοινωνικών παροχών, η διατήρηση και η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζιτών, η ληστρική φορολογία του λαού, η αρπαγή της εθνικής περιουσίας.

Ο λαός αντιστέκεται. Συμμετέχει στις απεργίες, οι κλαδικές κινητοποιήσεις και οι αγώνες σε χώρους εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχουν μεγάλη συμμετοχή και ένταση. Όπως τότε στο Σικάγο, έτσι και τώρα, σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση στήνονται απεργοσπαστικοί μηχανισμοί. Αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ εξαπολύουν βάρβαρες επιθέσεις σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά, κάνοντας χρήση χημικών αερίων, χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, δέρνοντας αλύπητα και στέλνοντας στο νοσοκομείο απεργούς. Γίνονται συλλήψεις για να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν την λαϊκή αντίδραση.  Επιστρατεύονται τα εργολαβικά και διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι μισθωμένοι δημοσιογράφοι, ξεσηκώνουν ομάδες πολιτών κατά των απεργών, και προβάλουν περίτεχνα κάθε προβοκατόρικη ενέργεια.

Βασικό αίτημα είναι η ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης, των μεσοπρόθεσμων, η απόρριψη του τοκογλυφικού επαχθούς χρέους, η  επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, η ανόρθωση της οικονομίας προς όφελος του λαού και όχι των τοκογλύφων – τραπεζιτών.

Η Πρωτομαγιά του 2012 βρίσκει τον Ελληνικό λαό σε θέση μάχης, και με τις εκλογές στις 6 Μαΐου έχει την δύναμη να καταδικάσει τη συγκυβέρνηση, να ανατρέψει τη ληστρική πολιτική των μνημονίων, να διώξει την Τρόικα και να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Πανπαν

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s