ΟΧΙ ΣΤΗΝ ACTA ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενάντια στην ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της συνθήκης «αστυνόμευσης του Διαδικτύου» ACTA, οργανώνονται το Σάββατο 9 Ιουνίου σε περισσότερες από 70 πόλεις της Ευρώπης. Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τις πόλεις που οργανώνονται οι διαμαρτυρίες.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν ως στόχο να μην τεθεί υπό ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συνθήκη ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement), η οποία σχετίζεται με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο, παράλληλα όμως θεωρείται ότι πλήττει θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς επιβάλει «αστυνόμευση» του Διαδικτύου προκειμένου να «παταχθεί η πειρατεία».

H ACTA έχει ήδη υπογραφεί από τις κυβερνήσεις των 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όμως τα Κοινοβούλια των χωρών αρνούνται να δώσουν την έγκρισή τους επειδή οι λαϊκές αντιδράσεις στις χώρες αυτές είναι ήδη μεγάλες. Όσο για την Ευρώπη, υπάρχουν πολλές ενστάσεις ενάντια στην ACTA τόσο από φορείς και οργανισμούς όσο και από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ που περιγράφει την κεντρική ιδέα του ACTA

Τις προηγούμενες μέρες, η μεγάλη είδηση στο χώρο της τεχνολογίας ήταν ότι επίκειται ο θάνατος της ΑCTA. Αυτής της απίθανης συμφωνίας που τη διαπραγματεύονταν εν κρυπτώ σε απίθανα μέρη του κόσμου, εκεί όπου πρεσβευτές χωρών υπέγραφαν με άνωθεν εντολές κυβερνήσεων. Τελικά έγινε δημόσια γνωστή χάρη στις παγκόσμιες διαμαρτυρίες, και τελευταία από το Ευρωκοινοβούλιο, που ζήτησε από την Κομισιόν εξηγήσεις για τη μυστικότητα.
 
Η ACTA φιλοδοξεί να μετατρέψει τους παρόχους της διαδικτυακής μας πρόσβασης σε χωροφύλακες των πνευματικών δικαιωμάτων, να ελέγχουν τη διαδικτυακή μας κίνηση και να διακόπτουν τη σύνδεσή μας ή να φιλτράρουν τις ιστοσελίδες μας, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος της δικαιοσύνης.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ένωσης, είπε ότι η βιομηχανία του copyright πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και όχι το αντίθετο. Η Επίτροπος υπογράμμισε τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η ACTA στην Ευρώπη: «είναι μια δυνατή πολιτική φωνή και ως τέτοια την καλωσορίζω, αν και δε συμφωνώ με όλα όσα λέγονται στο συγκεκριμένο θέμα» είπε χαρακτηριστικά η Ολλανδή Επίτροπος.
 
Η ACTA βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένει την ετυμηγορία των Ευρωβουλευτών. Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, δια στόματος Ντέιβιντ Μάρτιν, εισηγητή της έκθεσης για την ΑCTA, είχε δώσει την «ετυμηγορία» της: «Οι ελπίδες που δημιουργεί δεν ισοσταθμίζουν τους φόβους που προκαλεί».
 
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι απανταχού πολέμιοι της θα πρέπει να πανηγυρίσουν. Η ΑCTA είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, της κόβεις ένα κεφάλι, βγαίνουν δύο.
 
Η μετάλλαξη της συμφωνίας ΑCTA και η προώθηση του ελέγχου της πνευματικής ιδιοκτησίας και μέσω διαδικτύου είναι θέμα που απασχολεί και τις συνόδους του G8.  Όπως προκύπτει από ένα ανεπίσημο έγγραφο εργασίας του G8, που εμφανίστηκε στη σελίδα του European Digital Rights group (EDRi), οι G8 στοχεύουν στη διαμόρφωση των «βέλτιστων πρακτικών» της μάχης ενάντια στην αντιγραφή, τις οποίες θα διαδώσουν αργότερα σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο non paper αναφέρει ως μοντέλο, τη συμμετοχή στην κοινή πρωτοβουλία των αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών « American Express, Discover, eNom, GoDaddy, Google, MasterCard, Microsoft (Bing), Network Solutions, PayPal, Visa et Yahoo!». Για μια φορά ακόμα, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, των πλούσιων χωρών προσπαθούν να επιβάλλουν τη θέση τους, ενάντια στη θέληση της πλειονότητας των πολιτών.

Η πνευματική ιδιοκτησία, όμως, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν ως το «πετρέλαιο του 21ου αιώνα», αγγίζει τις ατομικές ελευθερίες όπως είναι και η ελεύθερη χρήση του διαδικτύου.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Η ACTA δεν «πέθανε» αλλά πρέπει να «πεθάνει».

Πανπαν

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s