ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ACTA

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπαν με μεγάλη πλειοψηφία όχι στην ACTA και η διορισμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει και ψάχνει τρόπους μετάλλαξης να την επιβάλει αργότερα από άλλη πόρτα.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με μεγάλη πλειοψηφία (478 κατά, 39 υπέρ και 165 αποχές) απέρριψε την ACTA. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σηματοδοτεί το τέλος της συζήτησης για την ACTA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για να είναι δεσμευτική κάθε εμπορική συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Συνθήκη της Λισαβόνας απαιτεί τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου. Μετά τη ψηφοφορία, η ACTA δεν θα τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μένει να δούμε πως θα χειριστεί το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναμείνει τη γνώμη του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο τέλος του 2013, σχετικά με την συμβατότητα της ACTA με τις Συνθήκες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπαν με μεγάλη πλειοψηφία όχι στην ACTA, και η διορισμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει και ψάχνει τρόπους μετάλλαξης να την επιβάλει αργότερα από άλλη πόρτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούσε να υπογραφεί αυτή η συνθήκη για να προστατευθούν τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών, τα προϊόντα των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις κυκλοφορούν πειρατικά ή κατεβάζονται μέσω του Διαδικτύου. Το ενδιαφέρον της Επιτροπής για τα συμφέροντα των εταιρειών υπερτερεί των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που καταστρατηγούσε η ACTA.

Η ACTA φιλοδοξούσε να μετατρέψει τους παρόχους της διαδικτυακής μας πρόσβασης σε χωροφύλακες των πνευματικών δικαιωμάτων, να μπορούν να ελέγχουν τη διαδικτυακή μας κίνηση και να διακόπτουν τη σύνδεσή μας ή να φιλτράρουν τις ιστοσελίδες μας, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος της δικαιοσύνης.

Την ACTA διαπραγματεύονταν εν κρυπτώ σε απίθανα μέρη του κόσμου χωρίς δημόσιο διάλογο, πρεσβευτές χωρών που συμμετείχαν και υπέγραφαν με άνωθεν εντολές των κυβερνήσεων. H ACTA είχε υπογραφεί από τις κυβερνήσεις των 22 από τις 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όμως τα Κοινοβούλια των χωρών δεν έδιναν την έγκρισή τους επειδή οι λαϊκές αντιδράσεις στις χώρες αυτές είναι μεγάλες.

Η απίθανη αυτή συμφωνία έγινε δημόσια γνωστή χάρη στις παγκόσμιες διαμαρτυρίες. Τα τελευταία τρία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι είχαν κινητοποιηθεί για να μην περάσει η ACTA, διαδηλώνοντας σε πολλές πόλεις όλου του κόσμου. To Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Κομισιόν για τη μυστικότητα. Ένα μόνο ψήφισμα κατά της ACTA συγκέντρωσε 2,8 εκατομμύρια υπογραφές. Τις τελευταίες εβδομάδες όλες οι κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ρωτήθηκαν για το θέμα τάχθηκαν κατά της συνθήκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος μόνο ένα μικρό μέρος των ευρωβουλευτών της συντηρητικής παράταξης υπερασπίστηκαν την ACTA.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία ζήτησαν μάλιστα να αναβληθεί η συζήτηση, εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει κληθεί να διαπιστώσει αν οι όροι της συνθήκης συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της ACTA ήταν η δυνατότητα που προσέφερε στους παρόχους πρόσβασης στο ίντερνετ να παραδίδουν στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τις διευθύνσεις IP των χρηστών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι κατέβαζαν παρανόμως προγράμματα.

Για μια φορά ακόμα, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες των πλούσιων χωρών προσπάθησαν να επιβάλλουν τη θέλησή τους, ενάντια στις ατομικές ελευθερίες, στη ελεύθερη χρήση του διαδικτύου και στη θέληση της πλειονότητας των πολιτών.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας για να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία.

Πανπαν

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s