ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ Ν. ΑΙΓΑΙΟ

Θέλουν να εφαρμόσουν και στις Κυκλάδες ειδικές οικονομικές ζώνες (ΕΟΖ) αντίγραφα των σκλαβοπάζαρων της Κίνας, Μαλαισίας, Ινδίας, Ιρλανδίας και άλλων εργασιακών «παραδείσων» για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου την 1η  Σεπτέμβρη, με ευθύνη του Περιφερειάρχη, ετοιμάζονται να δώσουν «γη και ύδωρ» σε επιχειρηματικά αρπαχτικά, θεσμοθετώντας στα πλαίσια του λεγόμενου (σικ) «Στρατηγικού Σχεδιασμού» της Περιφέρειας, τις ΕΟΖ του Ν. Αιγαίου, αρχικά στη Σύρο και στη Ρόδο. Στις ΕΟΖ οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα απολαμβάνουν δωρεάν υποδομές, φορολογικές απαλλαγές, αδειοδοτικές «διευκολύνσεις», αναστολή εργασιακής νομοθεσίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν μισθούς Κίνας ή Ινδίας, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σχεδιάζουν υπερκέρδη για τα παράσιτα της οικονομίας και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους. Αυτή την ανάπτυξη οραματίζονται τα τοπικά υποχείρια της συγκυβέρνησης για τα νησιά μας. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν τεράστια ευθύνη και δεν πρέπει να παρασυρθούν από συμφέροντα και μελέτες ινστιτούτων.   Οι περιφερειακοί σύμβουλοι  δεν πρέπει να επιτρέψουν με τη ψήφο τους την εφαρμογή των πολιτικών υποτέλειας, την καταστροφή της τοπικής οικονομίας, την εκχώρηση προνομίων σε ελάχιστους «επενδυτές» και την εξαθλίωση των εργαζόμενων στα νησιά.

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ :

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑ

 ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ !

Λίγες μέρες πριν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ( δηλαδή η ΤΡΟΪΚΑ εσωτερικού) ανακοινώσει τα νέα μέτρα σφαγιασμού των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη  μονοπωλιακών ομίλων και δανειστών, το τοπικό παράρτημα τους, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προετοιμάζει το έδαφος. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Λέρο το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη, ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν στα πλαίσια του λεγόμενου « Στρατηγικού Σχεδιασμού» της Περιφέρειας, τις ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ΕΟΖ), αρχικά για τη Σύρο και τη Ρόδο.

Οι ζώνες αυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, που αντιγράφει εφαρμογές σκλαβοπάζαρων της Κίνας, Μαλαισίας, Ινδίας, Ιρλανδίας και άλλων εργασιακών παράδεισων (…), είναι περιοχές όπου  ισχύουν ειδικά προνόμια (κίνητρα ) για τις μεγάλες επιχειρήσεις (φορολογικές απαλλαγές, αδειοδοτικές «διευκολύνσεις» και κυρίως «ειδικές» εργασιακές σχέσεις για φτηνούς εργαζόμενους με ελάχιστα ή χωρίς δικαιώματα) προκειμένου δήθεν να προσελκυστούν επενδύσεις για την περιβόητη ανάπτυξη που σχεδιάζουν… Ανάπτυξη με μισθούς «Βουλγαρίας», με εργαζόμενους δίχως εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μηδενική φορολογία για τις επιχειρήσεις, με παραχώρηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης και δωρεάν υποδομών στα μονοπώλια κ.ο.κ. Αυτό είναι το καθεστώς των ΕΟΖ, που έχει εφαρμοστεί όχι μόνο στην Βουλγαρία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν περίπου 3.500 ΕΟΖ.

Παρά τα  παραμύθια για την διασφάλιση ελαχίστων εργασιακών δικαιωμάτων, η διεθνής εμπειρία από την δημιουργία τέτοιων ζωνών αποδεικνύει ότι, όντως, προσελκύουν επενδύσεις, «δημιουργώντας» μόνιμη  εργασιακή εξαθλίωση, μεροκάματα πείνας  και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στη περίπτωση δε του Νοτίου Αιγαίου όπου την οικονομία των νησιών ελέγχουν μια χούφτα μεγαλοξενοδόχων και χοντρεμπόρων αγκαλιά με τους πειρατές της ακτοπλοΐας και τους μεγαλοεργολάβους των δήθεν δημόσιων έργων, είναι φανερό ότι η θεσμοθέτηση τέτοιων ζωνών ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ  ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ… Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα υποδομών ( λιμάνια, μαρίνες, ακτές, ακόμη και νησιά)  με «ταχείες διαδικασίες»( fast track), πιθανά με την μορφή της ενοικίασης για 99 χρόνια για την υπερπήδηση συνταγματικών κωλυμάτων αλλά και της όποιας περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ακόμη πιθανώς προστατευτικό, για το περιβάλλον, περιεχόμενο…

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι σχεδιασμοί για ειδικές περιοχές με φτηνούς εργαζόμενους έχουν εμφανιστεί από το 1996 και στη χώρα μας από το 1997, με τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), σε 9 περιοχές , τη Δράμα, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Ημαθία, τη Μαγνησία, τη Βοιωτία, την Αχαΐα, τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά. Λίγους μήνες μετά το 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε  το αντεργατικό τερατούργημα 2639/98 με το οποίο έδωσε χαριστική βολή σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, χτύπησε στην καρδιά της σταθερής και πλήρους απασχόλησης με το χτύπημα του 8ωρου, την νομιμοποίηση των «δουλεμπορικών» γραφείων ( ενοικίαση εργαζομένων), την διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την εφαρμογή και διεύρυνση σε όλη τη χώρα των ΤΣΑ κλπ, με την πλήρη συνενοχή των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στο πλαίσιο του λεγόμενου «ρεαλισμού»… Το πόσο ωφέλησαν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις τα σύμφωνα αυτά είναι σήμερα φανερό σε όλους, ενώ το βάθος χρόνου των σχεδιασμών (1996)  αποδεικνύει ότι  οι σχεδιασμοί αυτοί δεν έχουν να κάνουν με την κρίση υπερκερδών που πληρώνουμε σήμερα,  αλλά με τις πάγιες επιδιώξεις  της οικονομικής ολιγαρχίας που κυβερνά Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση με «νέο» ή «παλαιό» – «φιλελεύθερες» «σοσιαλιστικές» μέχρι και «αριστερές» μαριονέτες  …

Από την άλλη, το βάθος των σχεδιασμών αυτών, σε εποχές πριν την κρίση,  δείχνει και τον μοναδικό δρόμο που έχουμε ως εργαζόμενοι αν θέλουμε να αποφύγουμε την βέβαιη εξαθλίωση:

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ – ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ  – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΟ – ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΠΕΙΝΑ!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πηγή: sidonistiko.blogspot.gr

Άλλες πηγές για το θέμα:

Μεγάλες αντιδράσεις για τις ΕΟΖ στο Νότιο Αιγαίο

ΚΚΕ Σύρου: Όχι στην εργασιακή ζούγκλα των ΕΟΖ

Η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Κυκλάδων για την ΕΟΖ και τα λιμάνια

Ύποπτη και Προκλητική …

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σύρου: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ή ΠΩΛΗΤΑΙ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ανεξάρτητοι Έλληνες Ν. Κυκλάδων: Πάνε να ψηφίσουν στα «μουλωχτά» ΕΟΖ σε Σύρο και Ρόδο

Έντονη ανησυχία για τις ΕΟΖ στο Νότιο Αιγαίο.!!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s