ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΖ ΣΤΟ Ν. ΑΙΓΑΙΟ

Οι αντιδράσεις των κατοίκων των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων των τελευταίων ημερών υποχρέωσαν τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη να αποσύρει τη διάταξη που αφορούσε τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) μέσα από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Λέρο (1η Σεπτεμβρίου 2012).

Μετά από τη θύελλα των διαμαρτυριών και των επικρίσεων που δέχθηκε από πολλές κατευθύνσεις για την επιχειρούμενη παράδοση των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων στο παρασιτικό κεφάλαιο, η Διοίκηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ανέκρουσε πρύμνα, αποσύροντας προς το παρόν το θέμα των ΕΟΖ στη συνεδρίαση του συμβουλίου στη Λέρο. Ακόμη και εσωτερικές αντιδράσεις μέσα από το συνδυασμό της περιφερειακής αρχής είχε προκαλέσει το θέμα.

Έτσι, ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης αναγκάστηκε να προτείνει την απόσυρση της παραγράφου 5.3 που αφορά τις ΕΟΖ στο Νότιο Αιγαίο (προς το παρόν) και την επανεξέταση του θέματος μελλοντικά.

Μετά την υπαναχώρηση αυτή, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, που είχε ανατεθεί στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και θα τεθεί σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους των νησιών. Τα παρόντα μέλη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Λέρο ήταν 31.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τον Ιανουάριο του 2011, με το ποσό των 70.000 ευρώ συν ΦΠΑ, είχε αναθέσει στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Ειδικά για το θέμα των ΕΟΖ στο Ν. Αιγαίο, στο Στρατηγικό Σχεδιασμό που εκπονήθηκε, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών

4. Το καθεστώς κινήτρων στις ΕΟΖ παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κατά περίπτωση. Τα συνήθη κίνητρα που έχουν καθιερωθεί σε διάφορες χώρες είναι αδασμολόγητες εισαγωγές εξοπλισμού και πρώτων υλών, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για ορισμένο χρονικό διάστημα, μειωμένη φορολογία ακίνητης περιουσίας, ελαστική εργατική νομοθεσία, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ελεύθερη εξαγωγή κερδών, επιδότηση μεταφορικού κόστους, επιδότηση επιτοκίου και εργατικού κόστους, ειδικό θεσμικό καθεστώς αδειοδοτήσεων και δικαστικών διαφορών κ.ά.

10. Προτείνεται:

α) να τεθεί το θέμα (στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης) επιλογής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως υποψήφιας περιοχής δημιουργίας ΕΟΖ, παράλληλα με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και β) να εκπονηθεί μια προμελέτη ίδρυσης και λειτουργίας ΕΟΖ στις δύο πρωτεύουσες των τέως Νομών της Περιφέρειας, δηλαδή της Ρόδου και της Ερμούπολης. Μόνο οι δύο αυτές πόλεις της Περιφέρειας διαθέτουν τις απαιτούμενες βασικές προϋποθέσεις για την παροχή των απαραίτητων συμπληρωματικών εξυπηρετήσεων και τις εξωτερικές οικονομίες που μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία ΕΟΖ. Στη Προμελέτη αυτή πρέπει να προσδιορισθούν τα εξειδικευμένα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις και οι απαραίτητες δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις αυτές για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.»

Με την ετικέτα των ΕΟΖ θέλουν να δώσουν «γη και ύδωρ» στο παρασιτικό κεφάλαιο, χαρίζοντας δημόσιες υποδομές, φορολογική ασυλία, ελεύθερη εξαγωγή κερδών, χαριστικές επιδοτήσεις, αδειοδοτικές «διευκολύνσεις». Οι εργαζόμενοι στις ΕΟΖ έχουν μισθούς πείνας τύπου Κίνας ή Μαλαισίας, αναστολή της εργασιακής νομοθεσίας, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή των ΕΟΖ σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, κλπ., δείχνουν τεράστια κέρδη για τους «σωτήρες» επενδυτές και εξαθλίωση των εργαζομένων, κλείσιμο των μικροεπαγγελματιών, αύξηση των  περιβαλλοντικών προβλημάτων και υποβάθμιση των περιοχών.

Είναι φανερό ότι οι νησιώτες τέτοιου τύπου σχέδιο «ανάπτυξης» δεν χρειάζονται. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι άλλοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης έχουν τεράστια ευθύνη στο τι ψηφίζουν, τι αποδέχονται και που οδηγούν την Περιφέρεια. Ας είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση.

Πανπαν

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΖ ΣΤΟ Ν. ΑΙΓΑΙΟ

  1. Παράθεμα: Οι προοπτικές για τους μετανάστες σχετίζονται με τις ΕΟΖ ! | εργασιακό δελτίο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s