ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΝΔΡΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥ

Οι Ανδριώτες λέμε δυναμικά «ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥ» και συνεχίζουμε την κατάληψη της Εφορείας. Η κατάργηση των τοπικών Δημόσιων Υπηρεσιών υποβαθμίζει ακόμα πιο πολύ την διαβίωσή μας. Το σχέδιο της Τρόικας για εγκατάλειψη και υποβάθμιση των νησιών, που πρόσφατα βγήκε στην επιφάνεια, έχει τεθεί σε πλήρη εξέλιξη από την δωσίλογη συγκυβέρνηση. Οι δικηγόροι της Άνδρου με επιστολή τους προς το Υπουργείο Οικονομικών διατυπώνουν την αντίθεσή τους για το κλείσιμο της ΔΟΥ του νησιού και καταθέτουν προτάσεις που προωθούν την ιδέα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Επιστολή των δικηγόρων της Άνδρου προς το Υπ. Οικονομικών για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Άνδρου

ΠΡΟΣ : TO YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΟΙΝ.: TON ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ

Η κυοφορούμενη αναστολή λειτουργίας των Δ.Ο.Υ στις Κυκλάδες και μέσα σε αυτές και το κλείσιμο της ΔΟΥ Άνδρου, έχει δημιουργήσει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και ανασφάλειας στο νησί μας. Είναι δεδομένη η ανάγκη μιας ευρύτερης διοικητικής αναδιοργάνωσης, οφείλουμε, όμως, να διαχωρίζουμε τα κριτήρια και τα πεδία επιβολής της. Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν στις νησιωτικές περιοχές τα ίδια κριτήρια με αυτά που ισχύουν για τις αστικές και ημιαστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Η γεωγραφική ασυνέχεια υπερισχύει κριτηρίων, όπως η φοροδοτική απόδοση και ο αριθμός των συναλλασσομένων.

Η ΔΟΥ Άνδρου δεν εξυπηρετεί μόνο τους πολίτες που κατοικούν στο νησί αλλά και πλήθος άλλων πολιτών ή επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στο νησί. Θα ήταν άδικο, όσο και παράλογο, να αναγκαστούν ιδίως οι πολίτες του νησιού να μετακινούνται στη Σύρο, πόσο μάλλον όπου είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση για την διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεών τους.

Πέραν του υψηλού και απαγορευτικού, για πολλούς, μεταφορικού κόστους υπάρχει και η δυσκολία μετακίνησης στο νησιωτικό χώρο που συνεπάγεται ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, πολίτης της Άνδρου θα πρέπει να ταξιδέψει προκειμένου να εξυπηρετηθεί για τις φορολογικές του υποθέσεις, στη Σύρο, αλλά δεν θα μπορεί να επιστρέψει αυθημερόν στο νησί του, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερο οικονομικό κόστος αλλά και απώλεια χρόνου.

Η επιλογή της λύσης να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών στην Άνδρο που καταργείται η ΔΟΥ, πολύ φοβόμαστε ότι δεν έχει προετοιμαστεί στο βαθμό που πρέπει και δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα. Από τη μια πλευρά δεν θα μπορεί να διενεργηθεί εξυπηρέτηση του πολίτη στο μέτρο που του αρμόζει και από την άλλη πλευρά μένουν στην κυριολεξία μετέωροι οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. οι περισσότεροι των οποίων είναι μόνιμοι κάτοικοι της Άνδρου , με τις οικογένειές τους που διαβιούν εδώ και έχουν ρυθμίσει ανάλογα τις βιοτικές τους ανάγκες και τυχόν μετάταξη ή μετακίνησή τους ενδεχομένως σε άλλο νησί μπορεί να τους δημιουργήσει υπέρμετρες δυσκολίες με κίνδυνο την παραίτησή τους .

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, θα έχει ως συνέπεια την απομάκρυνση από την Άνδρο 15 περίπου οικογενειών και συνολικά 45 περίπου ατόμων που θα τα στερηθεί η τοπική κοινωνία , τα χωριά μας και το σχολείο.

Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την τόνωση της τοπικής αγοράς που συνεπάγεται η ύπαρξη και λειτουργία της Δ.Ο.Υ. στην Άνδρο (συγκοινωνίες, υπηρεσίες, χώροι εστίασης κλπ). Οι Δικηγόροι της Άνδρου, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Άνδρου και επίσης δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στη Δ.Ο.Υ καθώς ως συναλλασσόμενοι και για λογαριασμό των πελατών μας αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αναγνωρίζουμε και βλέπουμε καθημερινά τις αντιξοότητες στο περιβάλλον εργασίας τους. Το ενδεχόμενο κατάργησης της Δ.Ο.Υ Άνδρου θα επιφέρει μόνο προβλήματα στο νησί και δεν θα προσφέρει κάτι θετικό, όπως λανθασμένα πιστεύεται

Σας καταθέτουμε άξονες-προτάσεις που πιστεύουμε ότι απαντούν στην ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά, ταυτόχρονα, προωθούν και την ιδέα της διοικητικής μεταρρύθμισης:

1. Ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται στον τόπο που ζει και εργάζεται. Η διοικητική δομή που θα υπάρχει στην Άνδρο πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει και να εξυπηρετήσει το σύνολο των φορολογικών συναλλαγών του πολίτη με το Κράτος. Οποιαδήποτε άλλη λύση που εμπεριέχει μετακίνηση, ταλαιπωρία και κόστος για τον πολίτη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

2. Είναι σαφές ότι οι μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού έχουν άλλα χαρακτηριστικά στις νησιωτικές περιοχές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει τόπο κατοικίας μια οικογένεια δημόσιου υπαλλήλου στις νησιωτικές περιοχές. Σε περίπτωση υπεράριθμου προσωπικού, πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας των φορολογικών ελέγχων και δευτερευόντως να επιλεγεί η λύση της μετάταξης σε άλλη δημόσια υπηρεσία στο ίδιο νησί. Σας επισημαίνουμε λ.χ. ότι οι τελωνειακές υπηρεσίες στο νησί μας είναι υποστελεχωμένες αλλά και ότι κάθε διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα.

3. Είναι καιρός να μειωθεί η ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στις ΔΟΥ. Να προχωρήσουμε στις πιστοποιημένες και απλοποιημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι πολίτες επισκέπτονται την Εφορία μόνο αν κληθούν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία .Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά, χτυπιέται η γραφειοκρατία και εξαλείφεται η διαφθορά.

Τέλος σας δηλώνομε με την παραπάνω ιδιότητα του λειτουργήματός μας και για τους ίδιους παραπάνω λόγους, ότι και κάθε άλλη κατάργηση ή μεταφορά οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών από το νησί μας (Επιθεώρηση Εργασίας κλπ), μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και οδηγεί στην αφαίρεση σημαντικών υπηρεσιών για τον Πολίτη και σε μαρασμό της κοινωνικής και οικονομικής δομής του τόπου.

 Άνδρος 16-10-2012

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
1. –  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ
2. –  ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΣ
3. –  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΛΙΑΠΑΣ
4. – ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΠΑΛΛΑΣ
5. – ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΤΑΜΠΕΣ
6. – ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗ
7. – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΡΤΑΤΑ
8. – ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΠΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ
9. – ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
10.- ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΓΕΤΗ (ασκουμένη)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s