ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Τον τελευταίο καιρό γίνονται καθημερινά, εκτενείς αναφορές στα καθεστωτικά
ΜΜΕ, για την αιθαλομίχλη στις πόλεις της Ελλάδας καθώς και για τους κινδύνους στην υγεία και το περιβάλλον, που απορρέουν από την εκτεταμένη χρήση ξύλων κλπ συναφών προϊόντων. Αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο προπαγάνδας και προετοιμασίας ώστε να δραστηριοποιηθούν σχετικά οι αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή νέου «περιβαλλοντικού» χαρατσιού. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει αυτό το πρόβλημα να μειώσει άμεσα τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ετοιμάζεται να πάρει νέα εισπρακτικά μέτρα με την επιβολή ειδικού φόρου στα προϊόντα ξύλου ή με την μορφή περιβαλλοντικού τέλους.

stinete skiniko gia neo xaratsi

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ

Επειδή οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης (λόγω αύξησης του ειδικού φόρου) έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ σε σχέση με την περσινή περίοδο και αναλόγως τα φορολογικά έσοδα, μην απορήσετε εάν ληφθεί σύντομα απόφαση για φορολόγηση των ξύλων και των προϊόντων βιομάζας, με τον μανδύα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την καύση τους.

Το σκηνικό αυτής της πράξης έχει ήδη στηθεί.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες γίνονται καθημερινά, εκτενείς αναφορές στα καθεστωτικά ΜΜΕ, για την αιθαλομίχλη στις πόλεις της Ελλάδας καθώς και για τους κινδύνους στην υγεία και το περιβάλλον, που απορρέουν από την εκτεταμένη χρήση ξύλων κλπ συναφών προϊόντων.

Αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο προπαγάνδας και προετοιμασίας ώστε να δραστηριοποιηθούν σχετικά οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην συνέχεια, στα ρεπορτάζ θα εμφανίζονται άνθρωποι που θα καταγγέλλουν το δυσάρεστο φαινόμενο και την επιβάρυνση της υγείας τους, παράλληλα με τα ρεπορτάζ για παράνομο κόψιμο δέντρων από τα δάση μας.

Ήδη στο υπουργείο περιβάλλοντος την προσεχή εβδομάδα 31/12/12 όπως ανακοινώθηκε,  θα συντελεστεί σύσκεψη ειδικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Την ίδια στιγμή οι εγκέφαλοι του υπουργείου οικονομικών είναι βέβαιο ότι έχουν σχεδιάσει την επόμενη κίνησή τους, μελετώντας τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από τις πωλήσεις ξύλων, pellets καθώς και των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού το 2011.

Σημειώνεται ότι στο ερωτηματολόγιο της απογραφής υπήρχε σχετική ερώτηση του τρόπου θέρμανσης των οικιών.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει αυτό το πρόβλημα να μειώσει άμεσα τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα πάρει μάλλον νέα εισπρακτικά μέτρα με την επιβολή ειδικού φόρου στα προϊόντα ξύλου ή με την μορφή περιβαλλοντικού τέλους, οι εισπράξεις του οποίου θα πηγαίνουν στο ταμείο περιβάλλοντος που έχει θεσπιστεί ήδη από το 2011 (εκεί πηγαίνουν τα έσοδα από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων).

Αν σκεφτούμε πονηρά θα διαβλέψουμε και το τρόπο που θα επιβληθεί ο φόρος αυτός.

Συγκεκριμένα είναι εύκολο να φορολογηθεί  το pellet, διότι διακινείται συσκευασμένο σε πλαστικά σφραγισμένα τσουβάλια συγκεκριμένου βάρους, οπότε θα μπορεί να μπει ο επιπλέον φόρος επί της κάθε συσκευασίας.

Για τα ξύλα η επιβάρυνση μπορεί να μπει ανά κυβικό μέτρο, κατά την αγορά τους.

Επίσης επειδή έχει ήδη θεσμοθετηθεί το πιστοποιητικό θέρμανσης για τις κατοικίες, μπορεί από τον νέο χρόνο να είναι απαιτητό από τον καθένα μας και να υποβάλλεται με την φορολογική δήλωση προκειμένου να διαπιστώνεται ποιοί θερμαίνονται με ξύλα και με τι μέσα (π.χ. ενεργειακό ή μη τζάκι, σόμπα κλπ) και αναλόγως να υπάρχει διαβάθμιση της φορολογικής επιβάρυνσης ανά οικία σύμφωνα με το εμβαδόν αυτής και του εξοπλισμού θέρμανσης που διαθέτει.

Η διασταύρωση θα προϋποθέτει προφανώς και την κατάθεση σχετικών παραστατικών αγοράς πετρελαίου ( στην περίπτωση που θερμαίνεται κάποιος με το υπερφορολογημένο πετρέλαιο) ή συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου.

Το παραπάνω φορολογικό μέτρο θα ισχύσει φυσικά για όλη την επικράτεια με ίσως χωροταξικές και πληθυσμιακές διαφοροποιήσεις για να γίνει δήθεν πιο δίκαιο.

Η πιθανή εφαρμογή του νέου χαρατσιού, θα δημιουργήσει όπως είναι φυσικό αντιδράσεις εντός της κοινωνίας, οι οποίες θα γίνει προσπάθεια να καμφθούν από την ανελέητη παρουσία των γνωστών πολιτικάντηδων στα τηλεπαράθυρα, οι οποίοι θα επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι είναι άδικο αυτοί που ζεσταίνουν το σπίτι τους με ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο να επιβαρύνονται με φόρους και οι υπόλοιποι που καίνε ξύλα και ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον να μην πληρώνουν.

Λόγοι ισονομίας και αναλογικής κατανομής των φορολογικών βαρών θα επιβάλλουν το νέο χαράτσι, αυτό θα διατείνουν οι εκπρόσωποι του σάπιου πολιτικού συστήματος.

Είναι σίγουρο ότι η υπέρμετρη καύση ξύλου και προϊόντων αυτού, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα ειδικά των αστικών κέντρων όμως είναι επίσης σίγουρο ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται  οι απάνθρωπες εισπρακτικές πολιτικές που εφαρμόζονται και όχι το ένστικτο επιβίωσης και η προσπάθεια κάλυψης βασικών αναγκών των πολιτών.

Μακάρι η προφητεία αυτή να διαψευστεί, αλλά δεν το νομίζω.

Σε κάθε περίπτωση ας είμαστε προσεκτικοί στις αλλαγές των συστημάτων θέρμανσης και των μεγάλων εξόδων γιατί με αυτούς που έχουμε μπλέξει το μέλλον θα είναι υγρό, παγωμένο, σκοτεινό και κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.  

Κ. Βοβολίνης

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s