ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Την υπηρεσία επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών παρέχει ο Δήμος Τήνου στους μόνιμους κατοίκους του νησιού από τον Ιανουάριο του 2013. Η υπηρεσία του Δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησης  του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί. Τη
Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η υπηρεσία αυτή, για
την αερομεταφορά ασθενή από την Τήνο στην Αθήνα.

aerodiakomides asthenon apo ta nisia

Ο Δήμος Τήνου βλέποντας τις μεγάλες ελλείψεις στη δημόσια παροχή υπηρεσιών υγείας των νησιωτών και για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των Τηνιακών υπέγραψε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία για την αερομεταφορά όποιου μόνιμου κατοίκου έχει ανάγκη, στην Αθήνα και στο εκεί εφημερεύον νοσοκομείο ή τη μεταφορά του από τη Μύκονο με αεροπλάνο στην Αθήνα, σε περίπτωση που η σχετική ανάγκη εκδηλωθεί σε νυχτερινές ώρες. Η παροχή αυτή στους κατοίκους της Τήνου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς  σε περίπτωση διαφωνίας για την αερομεταφορά ασθενή, με την αποφασιστική άποψη του γιατρού του Κέντρου Υγείας «ένα υγειονομικό ελικόπτερο θα τεθεί στη διάθεση του κάθε Τηνιακού που το έχει ανάγκη, χωρίς καμία υποχρέωση από μέρους του».  Δηλαδή, το πρώτο λόγο σε μια τέτοια περίπτωση αναγκαίας διακομιδής ενός ασθενή θα έχει ο γιατρός από το Κέντρο Υγείας Τήνου.

Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αερομεταφορά ασθενή από την Τήνο στην Αθήνα.

Όσο κι’ αν λέμε «αχρείαστη να ‘ναι» η παροχή αυτή είναι πολύ σημαντική δίνοντας κάποια ελπίδα στον δημότη ότι δεν θα πάει σαν το σκυλί στ’ αμπέλι. Από αυτή την άποψη η πρωτοβουλία του Δήμου Τήνου είναι πολύ σημαντική. Δεν αντικαθιστά όμως με κανένα τρόπο την θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες σε όλη την επικράτεια.  

Η αποδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας, η περεταίρω υποβάθμιση του ήδη υποβαθμισμένου επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συνεχής συρρίκνωση του ΕΣΥ εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το επίπεδο της λαϊκής υγείας.

Είναι φανερό ότι, με την καθοδήγηση της Ε.Ε.-ΔΝΤ, οι δωσίλογες μνημονιακές κυβερνήσεις  μειώνουν τα κονδύλια για την υγεία, ξεθεμελιώνουν το ήδη σαθρό σύστημα δημόσιας υγείας και προωθούν την ιδιωτική επιχειρηματική κερδοσκοπία στο κλάδο της υγείας.

Αυτή η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ μπορεί να ανατραπεί μόνο με τη δυναμική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Πανπαν 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s