ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΞΑΝΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Ακόμη ένα κρούσμα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού. Διώκεται το μπλοκ Ξάνεμο στην Τήνο. Την Τετάρτη 16/01/2013 εκδικάζεται η υπόθεση στο Πρωτοδικείο Σύρου. Καλούμε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την σημασία που έχει αυτή η δίκη για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας των εναλλακτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του Ξάνεμου και του Παναγιώτη Αλικάρη, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους, είτε με την φυσική τους παρουσία στην δίκη, είτε υπογράφοντας κείμενα καταγγελίας του νέου αυτού κρούσματος αυταρχισμού, λογοκρισίας και φίμωσης.

diokete to blog xanemo stin tino

Tήνος: Ακόμη ένα κρούσμα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού

Στα σχεδόν τρία πλέον χρόνια του μνημονίου καθημερινά καταπατώνται δικαιώματα. Στην καταιγίδα των μέτρων έρχεται να προστεθεί ο αυταρχισμός και η καταστολή. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις λογοκρισίας, περιορισμού και φίμωσης της ελευθερίας του λόγου με χαρακτηριστικότερες εκείνες της δίωξης του blogger «γέροντα παστίτσιου» αλλά και του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη για την λίστα Λανγκάρντ. Ανάλογες περιπτώσεις διώξεων συμβαίνουν σε όλη τη χώρα, που λόγω του καθημερινώς τεράστιου όγκου πληροφοριών δεν παίρνουν την δημοσιότητα που ίσως θα έπρεπε. Κοινώς, όσο και ανοικτά να έχουμε τα αυτιά μας, είναι αδύνατο να μπορέσουμε να αφουγκραστούμε όλα όσα συμβαίνουν.

Μια τέτοια περίπτωση έχουμε και στην Τήνο.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 το blog xanemo.blogspot.gr λαμβάνει ανοικτή επιστολή από δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Τήνου, πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Τήνου–Άνδρου, πρώην αντιπρόεδρο και πρώην μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στην ηλεκτρονική του διεύθυνση. Η επιστολή αποστέλλεται και σε άλλα τοπικά δικτυακά μέσα. Ο επιστολογράφος, χωρίς να χρησιμοποιεί κάποια από τις παραπάνω ιδιότητές του, απευθύνεται στον αρχιερατικό επίτροπο της μητρόπολης Σύρου στην Τήνο ζητώντας του να υπερασπίσει το κύρος της Εκκλησίας από προσβλητικές φήμες που διαδίδονται στο νησί. Το ιστολόγιο δημοσιεύει την επιστολή.

Την επομένη 25/09/12 ένας εκ των διαχειριστών του ιστολογίου δέχεται τηλεφώνημα από δικηγόρο του νησιού (που φέρει και τον τίτλο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Τήνου) ο οποίος ζητά να «κατέβει» η δημοσίευση και ενημερώνει πως ενδεχόμενη άρνηση θα επιφέρει «νομικά ζητήματα». Το ιστολόγιο δημοσιεύει αμέσως και την απάντηση του αρχιερατικού επιτρόπου που αποστέλλεται μέσω του δικηγόρου του, αγνοώντας την «φιλική παραίνεση». Παράλληλα, θα διευκρινιστεί πως οι διαχειριστές του blog δεν συμμερίζονται την ομοφοβικότητα του περιεχομένου της αρχικής επιστολής, αναδημοσιεύοντας, μάλιστα, σχετικό κείμενο. Στη συνέχεια, ύστερα από αίτημα του επιστολογράφου για άρση της επιστολής του, το ιστολόγιο αμέσως τη διαγράφει όπως και την απάντηση του ιερωμένου, διατηρώντας όμως τα σχόλια των αναγνωστών. Στις 30/09/12 δημοσιεύεται και η τελευταία επεξηγηματική παρέμβαση του επιστολογράφου.

Στις 29/10/12 ο αρχιερατικός επίτροπος καταθέτει μήνυση εναντίον του συντάκτη της επιστολής και ενός εκ των διαχειριστών του ιστολογίου (Π. Αλικάρη). Στην δικογραφία, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται πως το ιστολόγιο «παρείχε άμεση συνδρομή στον επιστολογράφο αναρτώντας την επιστολή του». Έχουμε δηλαδή ακόμη μια προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης ενός ιστολογίου το οποίο πολλές φορές έχει πάρει θέση που ενοχλεί τοπικούς παράγοντες και μέρος του ιερατείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε πρόσφατη δημοσίευση σχετικά με την απόφαση της Μητρόπολης Σύρου να τιμήσει τον «Άγιο Πρεβέζης», τηνιακό Στυλιανό Κορνάρο που, πέραν των πανελληνίως γνωστών ροζ σκανδάλων του, κατά την περίοδο του εμφυλίου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις θηριωδίες της Μακρόνήσου, σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων. Το ιστολόγιο είχε και έχει σταθερή θέση απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στο νησί και αυτός είναι η κύριος λόγος της δίωξής του σε μια προσπάθεια λογοκρισίας, αυταρχισμού και επίδειξης δύναμης.

Την Τετάρτη 16/01/13 εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση στο Πρωτοδικείο Σύρου.

Καλούμε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την σημασία που έχει αυτή η δίκη για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας των εναλλακτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του Ξάνεμου και του Παναγιώτη Αλικάρη, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους, είτε με την φυσική τους παρουσία στην δίκη, είτε υπογράφοντας κείμενα καταγγελίας του νέου αυτού κρούσματος αυταρχισμού, λογοκρισίας και φίμωσης.

Μυνήματα συμπαράστασης στο Ξάνεμο

Με δήλωσή του ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Ξάνεμο και στον Παναγιώτη Αλικάρη σημειώνοντας ότι:

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαίνουσα δίκη για την υπεράσπιση της διαδικτυακής ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας των εναλλακτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η περιφρούρηση των οποίων, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας. Η φίμωση των μέσων επικοινωνίας βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την δημοκρατία και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε., η ευρωπαϊκή νομολογία αλλά και η ελληνική δικαιοσύνη κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και την πρόσβαση στην πληροφορία, ως ατομικό και πολιτικό δικαίωμα. Αγωνιζόμαστε σθεναρά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός και το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας.»

Επίσης, με μήνυμα τους στο Ξάνεμο δηλώνουν την συμπαράστασή τους και οι:

Αλέκος Αλαβάνος, πρώην βουλευτής
Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας
Νίκος Λεβογιάννης, πρώην βουλευτής
Δράση Πολιτών Τήνου
Στρατής Φιλιππότης
, εκδότης
Μάνθος Γαΐτης, ζωγράφος
Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης
Γιάννης Αρμακόλας, ιδιωτικός υπάλληλος
Θέμης Δαλέζιος, δημοσιογράφος
Μανώλης Ισιγώνης, αρχιτέχτονας
Ρόζα Βιδάλη
, Δρ. μεταλλειολόγος μηχανικός
Θανάσης Πέτας, φωτορεπόρτερ
Γιάννης Πρελορέντζος, άνεργος
Γιάννης Βιδάλης, χημικός μηχανικός
Ευαγγελία Αλικάρη,
φοιτήτρια
Βάσια Κονδύλη, εκπαιδευτικός
Άννα Μαυρουδή, εκπαιδευτικός
Μαίρη Δαβίου, άνεργη
Μάριος Σάββαρης, μεσίτης ασφαλίσεων
Γιώργος Παπανικολάου αντιπρόεδρος Εργατουπαλληλικού Κέντρου Kυκλάδων Μαρίνα Μακρή, δημόσιος υπάλληλος
Αντώνης Απέργης, φυσικός-ηλεκτρονικός
Άννα Πανωρίου, άνεργη
Μανώλης Παπαδάκης, γιατρός
Ευαγγελία Φιλιππότη, γλύπτρια
Δημήτρης Μηλάκας, δημοσιογράφος
Παντελής Δημητρίου, ιδιωτικός υπάλληλος
Γιώργος Σκιάφος, εκπαιδευτικός, Ερμούπολη Σύρου
Γιάννης Βιδάλης, ελεύθερος επαγγελματίας
Νίκος Αναγνώστου, πολιτικός μηχανικός
Νίκος Αρμάος, μηχανικός-οικονομολόγος
T.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τήνου
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Τήνου

 

Email επικοινωνίας με το Ξάνεμο: axanemos@gmail.com

Πηγή: Ξάνεμο

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s