ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ

Κινέζικη ανάπτυξη σχεδιάζει η τρικολόρε κυβέρνηση. Επιχειρήσεις που κερδοφορούν με εργαζόμενους που αυτοκτονούν. Παράδειγμα στο εργοστάσιο της Foxconn, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρονικών στον κόσμο, όπου Κινέζοι εργάτες απειλούσαν να αυτοκτονήσουν ομαδικά πηδώντας από την στέγη του εργοστασίου στην πόλη Wuhan, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πάντως, στην επίσκεψή του στην κινέζικη Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, βρήκε μόνο ευτυχισμένους εργαζόμενους!

protipo to ergasiako katergo

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε την εγκατάσταση της Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας ως την πρώτη μεγάλη επένδυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη χώρα μας. Δήλωσε στους δημοσιογράφους  ο Κάρολος Παπούλιας «Ήταν μια θαυμάσια επίσκεψη και έζησα ακριβώς αυτή την αποδοτικότητα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας».

Και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «Το κλίμα είναι καλό. Οι 1.000 περίπου εργαζόμενοι διαβιούν κάτω από καλές συνθήκες εργασίας, είναι ικανοποιημένοι και το παράδειγμα αυτής της επενδυτικής συνεργασίας νομίζω ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο και για εμάς, αλλά και για τους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας…».

Όπως μαθαίνουμε οι «ευτυχισμένοι» εργαζόμενοι στην Cosco του λιμανιού απολαμβάνουν:

1) Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε ένα εργαζόμενο, μακριά από τις καταραμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας! Υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.

2) Άπλετος χρόνος για τα χόμπι! Εργασία που δεν ξεπερνά τις 12 μέρες εργασίας το μήνα.

3) Έσοδα να ζει η οικογένεια, να πληρώνει τα χαράτσια και να περισσεύουν για το κομπόδεμα! Καθαρό μισθό που δεν ξεπερνά τα 660 ευρώ το μήνα .

4) Η εργασία σώζει! Ατελείωτες ώρες εργασίας ημερησίως που μπορεί να ξεπεράσουν και τις 15.

5) Δεν υπάρχει πλήξη! Στην ατομική σύμβαση εργασίας μεταξύ εταιρείας και εργαζόμενου υπάρχει όρος που αναφέρει ότι «ο εργοδότης δικαιούται να μεταθέτει ή να αποσπά τον εργαζόμενο, από εργασία σε εργασία, από βάρδια σε βάρδια, από τμήμα σε τμήμα, από μηχάνημα σε μηχάνημα, από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση, κτλ.».

6) Χωρίς άλλους βαρετούς υπολογισμούς! Σύμφωνα με τη σύμβαση στα συμφωνημένα 660 του μήνα περιλαμβάνεται και δεν πληρώνεται η «κάθε πρόσθετη πέραν της νομίμου εργασίας που τυχόν ήθελε παρασχεθεί (αμοιβή νυχτερινής εργασίας, αμοιβή Κυριακών, αργιών, αμοιβή για εκτός έδρας εργασία, κλπ.)».

 7) Δωρεάν παραμονή στον ειδυλλιακό χώρο εργασίας! Οι υπερωρίες θεωρούνται οικειοθελής παραμονή του εργαζόμενου στο χώρο εργασίας και επίσης δεν πληρώνονται, αφού σύμφωνα με τη ατομική σύμβαση «η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου απασχόλησης λογίζεται οικειοθελής παραμονή στο χώρο εργασίας».

8) Χρήση νέας τεχνολογίας και σασπένς! Ο εργαζόμενος δε γνωρίζει ποιά βάρδια θα δουλέψει στις επόμενες 24 ώρες. Η ειδοποίηση για την βάρδια γίνεται μέσω sms. Δεν γνωρίζει μηνιαίο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Είναι σε αναμονή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 30 ημέρες το μήνα.

Τον κ. Παπούλια υποδέχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ άλλων και ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα du Qiwen. Ο Κινέζος διπλωμάτης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «η επίσκεψή σας εδώ στην Cosco θα δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα και αυτό το μήνυμα θα το μεταβιβάσουμε στην κινεζική κυβέρνηση».

Να γεμίσει λοιπόν η Ελλάδα εργασιακά κάτεργα παντού με «ευτυχισμένους» εργαζόμενους!

Πανπαν

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s