ΜΙΑ … ΔΥΣΟΣΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Λόγω  της πλήρους καταστροφής- κατάρρευσης έως την παραθαλάσσια ζώνη της χωματερής στην περιοχή Στρόφιλα – Σταυροπέδα το Φεβρουάριο του 2011, ο Δήμος Άνδρου βρέθηκε αναγκασμένος να επιλύσει άμεσα και οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων όλου του νησιού, αλλά με μια σειρά λανθασμένων ενεργειών του κατέληξε σε φιάσκο.

mia disosmi anakinosi

Μια … δύσοσμη ανακύκλωση (με αφορμή την περίπτωση της Μυκόνου) + της Άνδρου

του ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗ

 

Φίλοι συν-ΟΙΚΟΙ,

Συντασσόμενος στο πλευρό της Κατερίνας – για την καταγγελία που αφορά της προβληματική Διαχείριση των Απορριμμάτων της Μυκόνου – επανέρχομαι δυστυχώς και εγώ ως Καταγγέλων όσο αφορά τις αντίστοιχες «αστοχίες» – παλινωδίες του Δήμου Άνδρου στο ίδιο ακριβώς ζήτημα – κρίσιμου ενδιαφέροντος και μέγιστης Περιβαλλοντικής αλλά και μικρο-Οικονομικής σημασίας εν όψει της ήδη ξεκινημένης Θερινής περιόδου, με τις μεγεθυμένες «προοπτικές» αύξησης του Τουριστικού «ρεύματος» προς τα Νησιά του Αιγαίου.

Αν και η Άνδρος υπήρξε το «Μαύρο Πρόβατο» των Παράνομων Χωματερών που συντηρούσαν επί δεκαετίες οι τοπικοί Ο.Τ.Α. (αρνούμενοι να «σπάσουν αυγά» και να δώσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις), λόγω  της πλήρους καταστροφής- κατάρρευσης έως και την παραθαλάσσια ζώνη της Χωματερής στην περιοχή Στρόφιλα – Σταυροπέδα τον Φεβρουάριο του 2011, και έτσι ο Δήμος Άνδρου βρέθηκε αναγκασμένος να επιλύσει Άμεσα και Οριστικά το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων όλου του νησιού (δεύτερου μεγαλύτερου σε έκταση στις Κυκλάδες και με λίγο πάνω των 10.000 κατοίκων, υπερδιπλασιαζόμενων όμως στην παραθεριστική περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου), σειρά λανθασμένων ενεργειών του – πραγματικά ανεξήγητων σε πρώτη άποψη (βλέπε : πολυδιαφημιζόμενη σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια – από τον ίδιο τον Δήμαρχο Ι. Γλυνό – λειτουργία Κινητής Μονάδας Επεξεργασίας της ΣΟΥΚΟΣ Α.Ε., κατέληξε σε φιάσκο αν και είχε προειδοποιηθεί ο Δήμαρχος από εμάς και τον Ν. Χρυσόγελο για τις προβληματικές Εκθέσεις σε προηγούμενες πιλοτικές εφαρμογές – δοκιμές, και επιπλέον πληρώθηκε με 90.000 Ευρώ για 3μηνο από τους δύσμοιρους Ανδριώτες !!!) έχει οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα.

Αν και στο μεσοδιάστημα (2011 – σήμερα): α/ συστάθηκε η αντίστοιχη με την Μύκονο «ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ» (με ξεκάθαρο εθελοντικό χαρακτήρα και στόχους για υποστήριξη της Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης) και με τον καιρό «απονευρώθηκε», β/ οργανώθηκε με συνεργασία του Δήμου, των επαγγελματιών Εστίασης & Αναψυχής και εφοπλιστή- ιδιώτη (που δώρισε την ακριβή Μηχανική Μονάδα Επεξεργασίας & Παραγωγής Κομπόστ) η πιλοτική δράση Κομποστοποίησης στην περιοχή της Χώρας Άνδρου (με 50 καφέ κάδους αρχικά και ανεξάρτητη αποκομιδή με ηλεκτροκίνητο ημιφορτηγό, επίσης δωρεοδοτημένο), γ/ λειτουργεί από 6ετία η Συλλογή – Ανακύκλωση των χαρτικών και χαρτοσυσκευασιών, από ιδιώτη που θα λειτουργούσε με μερική Αποζημίωση από τον Δήμο (που προς το παρόν του οφείλονται αρκετά), δ/ το Καλοκαίρι του 2012 ανατέθηκε ως Εργολαβία η  Συλλογή – Αποκομιδή και Μεταφορά των Απορριμμάτων σε ιδιώτη, με προοπτική λειτουργίας σύγχρονου Δεματοποιητή  και Ειδική Συμφωνία με το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την Μεταφορά σε Ελευσίνα (τα ανακυκλώσιμα) και Λιόσια (Χ.Α.Δ.Α. Ν. Αττικής), πού όμως παραμένει προβληματική – ημιτελής και τελικά δεν αποδίδει όπως όφειλε.

Αυτό οφείλεται βέβαια στην Απουσία της Μονάδας Οργανωμένης Διαλογής & Ανάκτησης και ή ένδεια μέσων – πόρων χρηματοδότησης και εργατικών χεριών. Τελικά όμως λειτουργεί καταστροφικά και  παλινωδιακά, μιας και έχουν ήδη καταγραφεί Μαρτυρίες (και φωτογραφικά) περιστασιακής αλλά Ανεξέλεγχτης Απόρριψης στον καταστραφέντα Χ.Α. – κατά παράβαση σχετικής Εισαγγελικής Εντολής Απαγόρευσης (από το Καλοκαίρι του 2011) , καθώς και «τυχαίων» αυταναφλέξεων – ανεξέλεγχτων πυρκαγιών με εστία τον Χ.Α. – Σημειωτέον δε ότι αυτός συνορεύει άμεσα και μερικά καταλαμβάνει μέρος της έκτασης που έχει ήδη επισημανθεί και ερευνάται από Αρχαιολόγους, σημαντικότατη από αρχαιολογική άποψη τοποθεσία με βραχογραφίες της Νεολιθικής περιόδου – ίσως η αρχαιότερη σχετική μαρτυρία οίκησης στο Νότιο Αιγαίο !!!

 

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχανικός – Σύμβουλος Ανάπτυξης Π.Μ.Ε. & Μ.Μ.Ε. / μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Πηγή: ηλεκτρονικό μήνυμα από ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s